Fra intet kendskab til klimavenlig produktion til tre guldhjerter i Albert-certificering
Dato for aktivitet:
I april 2023 tog Apple Tree Productions fat i BFTP for at holde et møde om klimavenlig produktion. Apple Tree stod overfor at skulle lave endnu en sæson af den succesfulde Netflix-serie, Skruk, men denne gang blev der stillet krav til, at serien skulle produceres klimavenligt. Og hvordan kommer man i gang med det?

Apple Tree Productions er ejet af ITV, som fra 2023 har indført, at alle deres produktioner skal produceres mere klimavenligt. ITV benytter ”We are Albert” både til at lave CO2-rapport og at opnå certificering.

 

Apple Tree indledte arbejdet med et møde med BFTP, som kunne give dem en indføring i, hvad der er vigtigt at have fokus på, når man skal producere klimavenligt. Et par af vores anbefalinger var; ”start med de lavthængende frugter, hav klar og tydelig kommunikation og ansvarsfordeling af de nye/grønne arbejdsopgaver, lad jer ikke slå ud af, hvis det ikke lykkes 100 % - lidt er bedre end ingenting”. Vi havde nogle håndbøger med, som altid er være gode som et fælles udgangspunkt til at viderebygge selskabets eller produktionens grønne strategi.

 

Senere talte vi med Apple Tree, som havde fået støtte fra Netflix til at ansætte en Green Manager. Dette for at have mere tid og overskud til at leve op til ITV’s krav og gøre det muligt at udnytte potentialet, for en klimavenlig produktion, fuldt ud.

 

 

En ny funktion i branchen

Nu er Skruk II færdigfilmet og har scoret topkarakter i Albert-certificeringen, de har fået gennemført en masse gode og grønne initiativer på produktionen, hvilket har givet dem flotte og CO2-besparende resultater. Vi har taget en snak med Josefine Koch, som var ansat som Green Manager på Skruk II, for at høre om hendes og holdets oplevelser med de nye arbejdsrutiner, der hører med, når man skal producere klimavenligt.

 

”Da jeg sagde ja til rollen som Green Manager, betragtede jeg det som en udfordring, og det har det uden tvivl været. Ingen vidste præcist, hvilke krav, der blev stillet og ingen vidste hvordan opgaverne skulle løses. Selvom det har været nyt og udfordrende,har det også været superspændende”, siger Josefine Koch om hendes nye funktion som Green Manager.

 

Når man skal påtage sig en ny funktion, og i særdeleshed en funktion, som er ny for hele filmbranchen, så kræver det forberedelse og tid til at sætte sig ind i de opgaver, der hører med. I denne funktion er det godt at have en mere dybdegående viden om emner som klima og CO2. Josefine Koch har også brugt en del tid på at lære om klimakrisen for at forstå, hvorfor dette arbejde og denne funktion er vigtigt. Det har hun bl.a. gjort ved at se film om emnet, søgt inspiration på Alberts hjemmeside (wearealbert.org) gennem deres små film og trainings og deres Carbon Action Plan og så har hun fået en del inspiration fra BFTP’s håndbog og hjemmeside.

”Alberts Carbon Action Plan indeholder en række obligatoriske tiltag, som man skal implementere for at få certificeringen. Så der var ingen vej udenom” for Josefine og resten afholdet bag Skruk II. Ved at sætte sig ind i dette, får man en indgående viden om, hvordan man producerer mere klimavenligt.

 

Som led i Albert-certificeringen skal man inden produktionens start lave en Green Memo, som indeholder alle de tiltag man vil implementere. Den kan sidestilles med den bæredygtighedsplan, som vi kender fra Bftp-håndbogen (link til håndbogen). Skruk II’s Green Memo blev præsenteret for hele holdet på holdmødet og sendt til alle deltagere efterfølgende, så de var indforståede med, hvad der skulle leves op til på denne produktion.

Skruk II's Green Memo, som kan sidestilles med en bæredygtighedsplan.

 

De fleste har været overvejende positive over for de nye grønne tiltag, men der er nogle tiltag der er blevet taget bedre mod end andre. ”Selvfølgelig vil der være nogen, der er utilfredse med at catering udelukkende er vegetarisk, eller at man skal oplade en bil i stedet for at fylde benzin på”. Fortæller Josefine Koch.

Det er altid svært med adfærdsændring. Det intuitive er at gøre som man plejer og som man er vant til, så derfor vil nogle opleve det negativt at skulle arbejde på en anden måde, fordi processerne kan virke mere besværlige.

 

En udfordring for Apple Tree og Josefine var at holde folk til ilden, da optagelserne gik i gang. Efter optagestart har holdet fokuseret på deres eget arbejde og egen funktion, og ikke haft overskud til at tænke på anderledes og grønnere løsninger. ”Her har en leder eller en A-funktion været nødvendig for at fastsætte rammerne. – Det har virket bedre end at skulle inspirere folk til ændringerne”, fortæller Josefine.

 

Selvom den vegetariske frokost ikke er blevet taget lige godt imod af alle på holdet, så har det også været noget af det nemmeste at implementere for Apple Tree. ”Det var en nem beslutning, let at finde leverandører, og det er det der har gjort den største forskel i vores CO2-regnskab”, forklarer Josefine. Hun siger ligeledes, at der ”aldrig har været et forbud mod at spise kød”, men at man bare selv har skulle købe og medbringe det.

 

Vegetarisk frokost på menuen 😍

 

En svær start

Al begyndelse er svær og ligeså er nye arbejdsrutiner og ny adfærd også. Det der har været mest udfordrende for Josefine Koch i rollen som Green Manager har været, at alt var nyt. ”Det var mest udfordrende i starten, da jeg ikke havde et udgangspunkt og følte at jeg skulle opfinde den dybe tallerken”, fortæller Josefine. Selvom der efterhånden er mange produktioner, der er blevet Green Film-certificerede, og mange der har lavet CO2-beregninger, findes der ikke to produktioner, der er ens, og derfor kan man hverken sammenligne eller kopiere fra andre produktioner. Ligeså er der heller ikke et andet fiktionsprojekt, der har opnået en Albert-certificering. Derfor kan det i starten virke som et stort arbejde der skal gøres, og Josefine manglede nogle at rådføre sig med. Men som Josefine også siger;

”Jeg tager helt sikkert min viden og erfaring med mig videre. Det kan kun blive nemmere herfra, da jeg har et langt bedre udgangspunkt og mere selvtillid til den næste produktion”.

 

For Josefine som Green Manager har det også været udfordrende at skulle opfordre, og i nogen grad, diktere ret radikale ændringer. Følelsen af manglende autoritet kommer af, at funktionen er ny og der ikke er mange i branchen, der kender til den. I filmbranchen er man vant til at instruktør og producer/line producer og andre A-funktioner er dem der bestemmer. Med denne nye funktion er der pludselig endnu en funktion som man skal rette sig efter i en hverdag, hvor man altid har travlt og alt skal gå stærkt.

Josefine har som Green Manager oplevet ”stor støtte fra produktionens line producer, som har hjulpet meget med at gøre de nødvendige tiltag til en realitet”. Det har været vigtigt for Josefine at have line producerens støtte, og hun mener ikke selv, at hun ville kunne gøre det uden støtte og opbakning fra vigtige A-funktioner.

 

De fleste på holdet cyklede til arbejde.

Et godt råd til en klimavenlig produktion

Helt til sidst har vi bedt Green Manager på Skruk II, Josefine Koch om at komme med et par gode råd til andre, som står eller skal til at stå i hendes situation. Til det svarede Josefine;

”Lidt er bedre end ingenting. Hold fast i planen. Selvom det kan virke ligegyldigt i det helt store billede, gør det en forskel, – i det mindste en stor forskel i forhold til at rykke vaner og nye måder at tænke på. Jeg tror på, at vejen frem er at blive ved med at kræve nye vaner og måder at gøre tingene på. Grøn omstilling er fremtiden og jo hurtigere de nye vaner og rutiner er under huden på os, jo nemmere bliver det for alle”, slutter Josefine.

 

Hele basen (bus, ophold, sminke- og kostumebil) kørte på strøm fra bussen. Altså blev der ikke brugt generator.

 

Stort klap på skulderen til holdet bag Skruk II

Rigtig godt gået af Josefine Koch, Apple Tree og hele holdet bag Skruk II og stort tillykke med jeres flotte resultater. Vi håber, at I alle vil tage nogle tiltag og nye rutiner med fra denne produktion til jeres næste, så vi fortsat kan få udbredt klimavenligheden på de danske produktioner.

 

Og et godt råd herfra. Gør som Apple Tree og SPØRG OM HJÆLP til at komme i gang med klimavenlig produktion. Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen og igen. Lad os dele viden og erfaringer og løfte branchen sammen!

 

Står du overfor at skulle lave en (klimavenlig) produktion, og har svært ved at gribe det an, så tøv ikke med at tage fat i os. Vi kommer meget gerne forbi til et uforpligtende møde, tager telefonen hvis du ringer og bruger vores tid og energi på at hjælpe jer i gang, samt deler ud af vores store viden og erfaringer.

 

Vi glæder os til at høre fra jer, hvad end det er store eller små spørgsmål og/eller udfordringer I står overfor, så er vi klar til at hjælpe!

 

Kontakt os endelig på:

Caroline Gjerulff

cg@visiondenmark.dk

+45 2674 8920

 

Laura Kornerup Jensen

lk@visiondenmark.dk

+45 6070 5884